Punteren in Giethoorn is populair, zowel bij Nederlanders als buitenlandse toeristen. Het dorp ziet jaarlijks een miljoen toeristen door de grachten varen. Giethoorn bootje huren is een echte industrie geworden. De punters zijn hiervoor behoorlijk aangepast. De traditionele punters werden met bomen voortgeduwd. Dat vergt behoorlijk wat oefening en is niet snel aan te leren. Traditionele punters zijn bovendien niet zo stabiel, waardoor ze soms willen omkiepen. Om dat te voorkomen is de punter gemoderniseerd. Het varen in zo’n bootje is nu niet moeilijk meer en de meeste toeristen vinden het een leuke comfortabele ervaring.
Punters bouwen
Van oudsher worden punters gemaakt door gespecialiseerde bedrijven rond Giethoorn. Die bedrijven bestaan inmiddels niet allemaal meer, maar er is nog wel een enkele punterwerf te vinden. Zij hebben de punters stabieler gemaakt en de kwaliteit van de materialen verhoogd. Moderne toeristische punters zijn daarom gemaakt van eikenhout. De vorm is wat ronder dan de originele modellen, om de stabiliteit te vergroten. Ook zijn op diverse plaatsen stevige stootblokken bevestigd. Het is dan geen bezwaar als er een botsing ontstaat met een andere boot of als er iets niet zo soepel gaat bij het aanmeren.
Elektrisch
De punters die enkele tientallen jaren geleden werden verhuurd waren allemaal voorzien van een kleine benzinemotor. Dat zorgde voor veel geluidsoverlast en stank in Giethoorn dorp. Daarom zijn alle punters die verhuurd worden tegenwoordig voorzien van een elektromotor. Dat zijn krachtige motoren die heel gemakkelijk te bedienen zijn. De accu is krachtig genoeg voor een hele dag op het water. De bootjes zijn er gemakkelijk mee te besturen. Zelfs achteruit varen en remmen behoort tot de mogelijkheden. Over de veiligheid van de toeristische punters hoef je je ook geen zorgen te maken. Want ze zijn zelfs bestand tegen flinke golven op de Beulakerwijde.